Recomandări pentru lucrul cu vopselele
Recomandări generale pentru pregătirea suprafeței:
- Suprafețele înainte de vopsire trebuie curățate de resturile libere ale stratului vechi, dacă suprafața a fost vopsită anterior, și de toate incluziunile străine, dacă suprafața este nouă. Toate petele de ulei și grăsime trebuie îndepărtate.
- Dacă există mucegai, albastru sau ciuperci pe suprafața de vopsit, acestea trebuie îndepărtate cu un dezinfectant, apoi clătite bine cu apă curată și lăsate să se usuce înainte de prelucrare ulterioară.
- Suprafetele trebuie desprafuite inainte de vopsire. Daca suprafata a fost vopsita in prealabil, indepartarea prafului se poate face cu o carpa sau un burete usor umezit. Substraturile poroase, cum ar fi tencuiala sau chitul, sunt de obicei desprafuite cu un grund de penetrare/întărire adânc.
- Pentru suprafețele poroase, cum ar fi tencuiala sau chitul, este deosebit de important să se egalizeze gradul de absorbție al substratului înainte de a aplica vopsea sau grund colorat. La nivelarea absorbției, este necesar să urmați cu strictețe instrucțiunile producătorului selectat de compuși de întărire pentru diluare, timp de uscare și metoda de aplicare.
- Pentru suprafețele poroase, cum ar fi tencuiala sau chitul, este deosebit de important să se egalizeze gradul de absorbție al substratului înainte de a aplica vopsea sau grund colorat. La nivelarea absorbției, este necesar să urmați cu strictețe instrucțiunile producătorului selectat de compuși de întărire pentru diluare, timp de uscare și metoda de aplicare.
- Suprafețele vopsite anterior trebuie să fie ușor aspre cu șmirghel pentru a îmbunătăți aderența.
- Diluarea materialelor trebuie efectuată strict în limitele indicate în specificațiile tehnice pentru un anumit produs selectat. La vopsirea suprafetelor noi din lemn rindeluit, acestea trebuie mai intai usor umezite pentru a ridica fibrele lemnoase, apoi cu hartie slefuita fina, prelucrati lemnul, indepartand astfel fibrele ridicate, desprafuim si lasati sa se usuce inainte de vopsire. Acest lucru vă va permite să obțineți cel mai eficient și de înaltă calitate rezultat, mai ales atunci când finisați cu materiale cu un nivel ridicat de luciu.
Condiții pentru colorare
- Când lucrați cu vopsele pe bază de apă, este necesar să evitați lumina directă a soarelui pe suprafața vopsită și curenții, deoarece. acest lucru poate contribui la uscarea neuniformă a vopselei în timpul aplicării. Condiții optime pentru vopsire – temperatura ambiantă 20°С ± 2°С, umiditatea nu mai mult de 85%. Temperatura. mediul în timpul vopsirii nu trebuie să fie mai mic de 8-10°C.
- Vă rugăm să rețineți că umiditatea scăzută (20-30%) poate complica semnificativ munca cu vopsele pe bază de apă, deoarece. stratul de acoperire se va usca foarte repede, ceea ce la rândul său poate duce la apariția unor dungi pe suprafața vopsită. Utilizați un umidificator pentru a crește nivelul de umiditate la un nivel confortabil.
- Când vopsiți în aer liber, lucrarea trebuie evitată pe vreme însorită fără nori, pe vreme foarte vântoasă, dimineața devreme, când suprafața după noapte poate fi mult mai rece decât temperatura mediului ambiant, precum și în caz de precipitații sau probabilitate mare de precipitații în timpul aplicării și uscării. Condițiile ideale sunt vreme înnorată, aproape fără vânt, fără precipitații așteptate.
- Caloriferele trebuie vopsite numai când încălzirea este oprită.
Pregătirea vopselei înainte de aplicare
- Materialul trebuie să fie la temperatura camerei înainte de lucru
- După prima deschidere a cutiei, pe jante poate rămâne o cantitate mică de vopsea, care, după uscare, poate ajunge înapoi în cutie, dar deja sub formă de particule solide fine. Deschideți din nou recipientul cu grijă.
- Când folosiți un produs de aceeași culoare pentru vopsirea aceleiași încăperi sau a pereților adiacenți, este foarte recomandat să amestecați vopsea din diferite conserve în același recipient pentru a evita chiar și cea mai mică diferență de nuanță.
- Când folosiți un produs de aceeași culoare pentru vopsirea aceleiași încăperi sau a pereților adiacenți, este foarte recomandat să amestecați vopsea din diferite conserve în același recipient pentru a evita chiar și cea mai mică diferență de nuanță.
Funcționarea și îngrijirea suprafeței
- Acoperirile obținute prin aplicarea materialelor pe bază de apă trebuie să aibă timp pentru a dobândi toate proprietățile fizice și mecanice declarate (rezistență la uzură mecanică, abraziune umedă etc.). În funcție de tipul de produs, condițiile de uscare, grosimea stratului și saturația culorii, acest timp poate fi de la 10 la 30 de zile. Înainte de această perioadă, nu se recomandă spălarea, aspirarea, abraziunea fizică a suprafeței (de exemplu, sprijinirea de mobilier greu).
- Vopselele mate pe bază de apă (strălucire aprox. 5%) rezistă doar la curățarea umedă delicată. În același timp, este important să folosiți doar o cârpă moale fără scame (cârpe) și apă curată pentru a curăța zonele contaminate; este permisă o soluție ușoară de săpun.Pentru a îndepărta murdăria, umeziți mai întâi zona afectată de murdărie cu o cârpă într-o mișcare ușoară de pată (nu orizontală sau verticală), astfel încât să nu se formeze pete de apă la atingerea cârpei, acest lucru va ajuta la înmuierea contaminării. Apoi, dupa 2-3 minute, puteti sterge usor, cu o carpa ceva mai putin umeda, suprafata cu miscari longitudinale. Vă rugăm să rețineți că prea multă forță poate lăsa urme pe suprafață care nu pot fi îndepărtate ulterior.Dacă contaminarea nu a fost îndepărtată prima dată, este necesar să repetați procedura. Pentru aplicațiile în care suprafața este de așteptat să fie spălată frecvent, recomandăm utilizarea vopselelor semilucioase, care, datorită proprietăților lor, se murdăresc mai puțin ușor și sunt mai potrivite pentru curățarea umedă.
- La spălarea suprafețelor vopsite cu vopsele pe bază de apă, este strict interzisă utilizarea produselor alcaline, precum și a produselor care conțin abraziv.
- Dacă unele dintre suprafețe sunt vopsite, iar lucrările de reparații continuă, se recomandă acoperirea suprafeței cu o peliculă de mascare pentru a o proteja de influențele externe negative (praf, stropi și alți contaminanți).
Recomandările de mai sus sunt recomandări generale și nu fac parte din nicio specificație specifică a produsului.
Înainte de vopsire, vă recomandăm să solicitați o specificație tehnică completă pentru produsul selectat și să vă ghidați după acest document atunci când efectuați lucrări.