Mase uscate de armare pentru sistemele de termoizolație de fațadă: ce este, pentru ce este și de ce?
Sistemul de izolare a clădirii este un complex de materiale și tehnologii utilizate pentru a reduce pierderile de căldură ale unei clădiri și pentru a decora fațada. În același timp, fațada clădirii este izolată cu un strat continuu de plăci termoizolante (reducerea pierderilor de căldură). În plus, este armat (prevenirea fisurilor) și finisat cu tencuieli și vopsele de fațadă (efect decorativ și protecție împotriva influențelor externe).Oferind clădirii un aspect unic și un aspect finit se realizează printr-o selecție bogată de tencuieli decorative și materiale de finisare cu o varietate de texturi și culori.
Sistemul de izolație din ipsos este, de asemenea, numit în mod obișnuit strat subțire, iar metoda de instalare a sistemului în sine este umedă. Sistemul se numește strat subțire deoarece stratul de armare și de finisare împreună au o grosime de 5 până la 15 milimetri, în funcție de grosimea tencuielii decorative de finisare utilizate.Metoda umedă – această metodă de lucru este asociată cu utilizarea apei (amestecuri uscate de adeziv și soluții de finisare se prepară direct pe șantier, materialele gata de utilizare conțin și apă).
Ce trebuie să știți despre sistemul de izolare termică?
Sistemul de izolație este o structură multistrat, care constă din următoarele elemente principale:
- Masă adezivă pentru fixarea izolației (dacă este necesar, se realizează prindere suplimentară cu dibluri)
- Izolație (material termoizolant)
- Strat de armare (masă de armare + plasă din fibră de sticlă)
- Strat intermediar (dacă este necesar)
- Strat de finisare sau finisare
Fiecare componentă a sistemului de izolare termică își îndeplinește funcția semnificativă:
- stratul adeziv aliniază parțial pereții portanti și asigură fixarea fiabilă a izolatorului termic pe bază
- izolatorul termic îndeplinește funcția de a menține cald
- stratul intermediar creează o aderență suplimentară la trecerea de la un sistem mineral la unul organic datorită cuarțiților
- stratul de finisare rezolvă două probleme: pe de o parte, protejează izolația de „pericole” externe (precipitații, vânt, îngheț, raze ultraviolete, substanțe chimice nocive conținute în aer etc.), pe de altă parte, creează un individ aspectul fatadei.
Pentru ca întregul sistem să se țină în siguranță, în interiorul acestuia este amplasat un strat de armare. Mareste rezistenta fatadei si asigura aderenta stratului de finisaj decorativ la suprafata izolatiei. Stratul de armare reține toate sarcinile termice care apar pe fațadă atunci când temperatura crește și scade. De aceea, durata de viață a întregului sistem de fațadă depinde de calitatea masei de armare.
Aplicarea masei de armare constă în 3 etape:
- aplicarea primului strat de masa de armare cu o grosime de aproximativ 2 mm.
- aplicarea unei plase de armare, atunci când o plasă cu o suprapunere de 100 mm este îngropată într-un strat de bază încă proaspăt.
- aplicarea stratului de finisare al masei de armare, în timp ce stratul trebuie aplicat peste stratul de bază încă umed cu o grosime de 1-2 mm. Astfel, grosimea totală a stratului de armare este de aproximativ 3-4 mm. și, în același timp, grila ar trebui să fie în mijlocul stratului sau în treimea superioară.
Ca strat de armare în sistemul de izolare termică, se folosesc masele de armare uscate (minerale), precum și gata de utilizare (dispersie). STO oferă ambele tipuri de produse. Masele uscate de armare StoLevell Uni, StoLevell Duo Plus – sunt folosite in sistemele de termoizolatie StoTherm Vario si StoTherm Mineral. Și materiale organice gata de utilizare StoArmat Classic și Sto-Armierungsputz, pentru sistemul StoTherm Classic.Toate materialele garantează o durată lungă de viață a sistemului, cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că materialele organice gata de utilizare StoArmat Classic și Sto-Armierungsputz sunt semnificativ superioare „omologilor lor minerali” în ceea ce privește elasticitatea și rezistența la deteriorarea mecanică.
Amestecuri uscate pentru crearea unui strat de armare, pe care le vom lua în considerare în acest articol, sunt prezente în programe de la alți producători, cu toate acestea, proprietățile și caracteristicile tehnice ale acestor produse nu sunt identice.
Mai jos sunt rezultatele testării produselor STO și a șase analogi de la alți producători. Toate probele au fost supuse unei analize comparative în funcție de următorii parametri: prezența fibrelor în masa de armare, consum, culoare, elasticitate, ușurință în aplicare, hidrofobizarea suprafeței după uscare.
Principalii indicatori ai unei mase de armare de înaltă calitate sunt:
- rezistență și în același timp elasticitate
- prezența fibrelor, care creează efectul de întărire „internă” a masei
- echilibrul consistentei
- prezența unor substanțe hidrofobe care nu permit pătrunderea umidității în masă
- rugozitatea suprafeței, care este responsabilă pentru calitatea aderenței și a permeabilității la vapori
Nu mai puțin importante sunt proprietățile consumatorului, cum ar fi ușurința în aplicare și consumul economic.
Caracteristici comparative ale maselor de armare Sto și ale materialelor similare de la alți producători
StoLevell Uni include:
- ciment alb de înaltă calitate (o componentă destul de rară care diferă de cimentul gri prin caracteristici de rezistență mai ridicate și rezistență la intemperii)
- aditivi polimerici echilibrați
- un număr mare de fibrovoloni (Fig. 1)
Consumul de material este de numai 3,5 kg, cu grosimea necesară a stratului de deja 3 mm. Datorită fracției echilibrate, materialul se aplică foarte ușor și vă permite să formați rapid grosimea necesară a stratului de armare.
StoLevell Duo plus (Fig. 2) constă dintr-un ciment alb cu un adaos gri și fibre mai mici. Consum de masa 4,5 kg. cu 3-4 mm. strat. Materialul este la fel de ușor de aplicat ca și StoLevell Uni.
Ca parte a altor producători, există foarte puține sau deloc fibrofibre (Fig. 3). Consumul este de aproximativ 4,5-6 kg. la grosimea de strat menționată. Aplicarea este vizibil mai dificilă din cauza fracției prea mici a soluțiilor și a plasticității insuficiente.
Prin elasticitate.
Pe exemplul plasei detașate a produselor StoLevell Uni (Fig. 4) și StoLevell Duo Plus (Fig. 5), principiul de funcționare a fibrelor fibrelor în interiorul masei de armare este clar vizibil. Fibrele continuă să „țină” armătura, în ciuda separării de stratul principal, oferind întregului strat de armare o rezistență internă suplimentară, în timp ce acoperirea în sine este destul de elastică.
Acoperirile maselor de armare rămase (Fig. 6) s-au prăbușit la separare. Unele erau prea grele. Structura de acoperire a nu toate masele de armare a fost suficient de aspră. Netezirea excesivă a suprafeței poate crea probleme cu aderența (lipirea) straturilor ulterioare ale sistemului de izolare termică.
Pentru rezistenta la umezeala.
Prezența unei cantități suficiente de aditivi polimerici și hidrofugă conferă stratului de armare proprietăți bune de hidrofugare, atât la suprafață, cât și pe toată grosimea stratului de armare. Suprafețele StoLevell Uni (fig. 7) și StoLevell Duo Plus (fig. 8) au fost aproape umede. Eșantionul (Fig. 9) arată că suprafața a absorbit cea mai mare parte a umidității.
Suprafața, care absoarbe umiditatea mai puternic, este expusă precipitațiilor în cazul deteriorării stratului protector de finisare al tencuielii și îngheață iarna. Deci, sub acțiunea expansiunii apei înghețate, stratul de armare este distrus. Acest factor este deosebit de important în cazurile în care fațada, din anumite motive, a rămas „iernantă” fără un strat de finisare de ipsos..
Pe baza rezultatelor testării, se poate observa că, datorită conținutului ridicat de fibre utile și aditivi hidrofugă, compușii de armare Sto fixează în mod fiabil plasa de sticlă fără a strânge fațada într-o „cochilie” fragilă (pot duce la fisuri), iar produsul StoLevell Uni are cel mai mic consum din clasa sa.
Concluzie: Amestecurile de armare uscate StoLevell Uni și StoLevell Duo Plus îndeplinesc toate cerințele cele mai stricte și sunt de calitate superioară analogilor de la alți producători.
În concluzie, aș vrea să spun că materialele Sto sunt folosite de zeci de ani pe șantierele din întreaga lume, inclusiv Rusia. În toate climatele și în cele mai extreme condiții, Sto continuă să se ridice la înălțimea motto-ului său: „Construiește conștient”.